|
|
|
De lijst van het werelderfgoed.
De lijst van het werelderfgoed bestaat begin 2015 uit 1007 goederen. Deze vertegenwoordigen het culturele en natuurlijke patrimonium dat het Werelderfgoedcomité als universeel en uitzonderlijk waardevol beschouwt. Deze lijst bestaat uit 779 culturele vastgoederen, 197 natuurlijke en 31 gemengde vastgoederen verdeeld in 161 staten. Sinds april 2014, hebben 191 staten de Wereldpatrimoniumovereenkomst ondertekend.
1. Het culturele en het natuurlijke patrimonium worden meer en meer van vernietiging bedreigd niet alleen door de traditionele oorzaken van afbraak maar ook door de evolutie van het maatschappelijke en economische leven die de fenomenen van beschadiging en vernietiging nog erger maken. 2. De afbraak of de verdwijning van een vastgoed van het culturele of natuurlijke patrimonium betekent een nadelige verarming van het erfgoed van alle volkeren van de wereld.
3. De bescherming van het patrimonium op nationaal vlak blijft meestal onvolledig door het aantal nodige middelen en de afwezigheid van de economische, wetenschappelijke en technische bronnen van het land waar het te redden vastgoed zich bevindt.
De meest beroemde sites die op de lijst staan zijn bijvoorbeeld het Kremlin, Tombouctou, het Paleis van Versailles, Abou Simbel, het historisch centrum van Istanbul, de Pyramides van Guizeh, de Taj Mahal, de grote Muur van China, enz. Of ook de industriële sites zoals de Koninklijke Zoutmijnen van Arc-et-Senans, de Site van Zollverein, Ironbridge, New Lanark, enz.
Tot nu toe zijn er in België :
13 vastgoederen tot wereld Patrimonium van de Unesco genoemd : - >> De klokkentorens van België en van Frankrijk (1999) - >> Het Gentse Begijnenhof (1998) - >> Het katedraal Notre dame van Doornik (Tournai) (2000) - >> Het Plantijn-Moretus huis-ateliers-museumcomplex(2005) - >> De voornaamste woningen van de architect Victor Horta (2000) - >> De Grote Markt van Brussel (1998) - >> Het historische centrum van Brugge (2000) - >> De vier liften van het centrum kanaal en hun sites La Louvière en Le Roeulx (Hainaut) (1998) - >> De neolitische silexmijnen van Spiennes (Mons) (2000) - >> Het Stocletpaleis (2009)
-
>>
De voornaamste mijnsites van Wallonië (2012)
>>
Op dit moment is de stad Spa
geselecteerd als een van de 11 UNESCO werelderfgoed-kandidaten
als Europa's Great Water City! >> Reuzen- en drakenommegangen van België en Frankrijk, waarvan in België: de Ducasse van Aat, de Doudou van Bergen, de Meiboom van Brussel, de Reuzenommegang van Mechelen en de Ros Beiaardommegang van Dendermonde (2008)
>>
Carnaval van Binche (2008)
|